Crypto Irrational zegt UBS Analyst

Crypto Irrational, maar niet in Bubble, zegt UBS Analyst

  • Mark Haefele van UBS is van mening dat SPAC’s en crypto zich in de irrationele uitbundigheidsfase bevinden.
  • Het lijkt erop dat IPO, SPAC’s en crypto zich in een zeepbel bevinden, volgens bepaalde metrieken.
  • Maar historisch gezien ziet het er redelijk uit, en het is niet nodig om je zorgen te maken, zegt hij.

Het Trust Project is een internationaal consortium van nieuwsorganisaties dat standaarden voor transparantie opbouwt.

De crypto valutamarkt is over een limiet van $1 biljoen heengegaan. Maar is dit een eerlijke waardering of is het een zeepbel? UBS denkt dat ze het antwoord weten.

Niet de zeepbel van je oma.

De crypto-markt springt honderden miljarden dollars per dag heen en weer. In de afgelopen maanden is de netto-beweging omhoog gegaan. Toen de koers Bitcoin Up van BTC 20.000 dollar passeerde, dachten weinigen dat die prijs in enkele weken tijd zou verdubbelen.

Maar verkoop de boerderij nog niet. UBS-analist Mark Haefele zei dat het risico van de zeepbel weliswaar reëel is, maar dat alles (waarschijnlijk) in orde komt.

In een briefje op vrijdag 15 januari 2021 zei meneer Haefele dat “alle voorwaarden voor de luchtbel op zijn plaats zijn.” De financieringskosten zijn op recordhoogte. Nieuwe deelnemers betreden de markt (misschien van Robinhood?), en de lage rentetarieven hebben de marktpartijen dorstig gemaakt naar rendement.

Het resultaat is dat beleggers nergens anders heen kunnen dan naar aandelen (en cryptocurrency). Nu de rente in delen van Europa negatief is en CD’s de bodem van het vat schrapen, is niet beleggen in aandelen weinig beter dan het aanhouden van contant geld.

Om nog maar te zwijgen van de stimulans die uitgaat van de Amerikaanse overheid, naar bedrijven en investeerders, en dan weer terug naar bedrijven, waarderingen en torenhoge winsten.

Opgeblazen geld, maar opgeblazen waardering?

Haefele zei dat crypto-markten, evenals IPO’s en SPAC’s, de heetste zijn die ze zijn geweest, “in twee decennia.” Beleggers wachtten met spanning op de recente IPO-lanceringen door Airbnb (die 155% sprong op de eerste dag van de handel) en DoorDash (die 78% hoger opende dan de lanceringsprijs) ondanks de windstilte in de horecabranche.

SPAC’s (Special Purpose Acquisition Companies) zijn bedrijven die geen activiteiten hebben, maar werken als een schil die investeerders in staat stelt om private equity te kopen. Deze entiteiten worden vaak gebruikt bij overnames en fusies.

Toch zegt Haefele dat de “irrationele uitbundigheid” die in deze markten te zien is, niet uit de hand loopt.

De chief investment officer van het wereldwijde vermogensbeheer zegt dat bijvoorbeeld Guggenheim’s Scott Minerd heeft voorspeld dat Bitcoin 400.000 dollar zou kunnen opbrengen. Ondanks deze ongelooflijke sprong in prijs, bijna 10x de huidige Bitcoin-waardering, moet er nog een zeepbel ontstaan.

Op een historische achtergrond

Haefele wijst erop dat de totale prijsgroei van de markt wordt gedreven door grote ondernemingen. Neem bijvoorbeeld Facebook, Google, Amazon en andere grote tech-giganten, en de S&P 500 is in 2020 slechts met 6% gestegen. Dit betekent dat er nog ruimte is voor groei in veel sectoren.

Ook moeten, rekening houdend met de lage rente en andere indicatoren, aandelen hoog gewaardeerd worden en zien ze er nog steeds goedkoop uit in vergelijking met obligaties.

Toch waarschuwde de directie voor het kopen van verhalen. Hoewel sectorverhalen accuraat zijn, voorspellen ze niet altijd de prijs van individuele bedrijven.

Onthoud 2000

Haefele gaf het voorbeeld van de dotcom-zeepbel in 2000. Het verhaal dat het internet het leven zou veranderen zoals we dat kennen was spot on. Dat hield de industrie niet tegen om te crashen. Op deze manier kunnen verhalen “bedrieglijk” zijn.